Herkomst: Japan
Oorspronkelijk gebruikt voor: Jachthond voor vogels en andere kleine dieren & gezelschapsdier.
FCI Class: Group 5: spits en oertype 

Korte geschiedenis
De Shiba is sinds de primitieve tijdens een Japanse inheemse hondenras. Het woord Shiba verwijst naar iets kleins, een kleine hond. De Shiba's natuurlijke omgeving waren de bergen gericht op de zee. De Shiba werd gebruikt om op vogels en andere kleine dieren te jagen. Er waren in die tijd wel kleine verschillen tussen de Shiba's afhankelijk van de regio waar ze vandaan kwamen. 
Sinds de Engelse Setters en Engelse Pointers vanuit Engeland, in de periode van 1868-1912, werden ge├»mporteerd naar Japan werd het jagen een sport en zijn ze de honden met elkaar gaan kruisen. Een gevolg hiervan was dat een pure Shiba ontzettend zeldzaam werd en dat rond 1912-1926 de Shiba in pure vorm echt enorm schaars werd. 
Jagers en andere waren enorm bezorgd door deze ontwikkelingen waardoor er vanaf 1928 werd gestreden voor het behoud van de Shiba, met de weinig honden die nog over waren. 
In 1934 werd de rasstandaard eindelijk vastgelegd en werd de Shiba een nationaal monument van Japan. Waarna de Shiba werd gefokt en verbeterd naar hoe wij de Shiba nu kennen.

Algemene indruk:
Kleine hond, goede balans, goede bouw/bones met goed ontwikkelde spieren. Sterke vorm/constitutie. In actie snel, vrij en mooi

Belangrijke afmetingen:
De afmetingen van de hond zijn 10:11

Gedrag en temperament:
Het temperament is trouw met hoge alertheid met sterke en scherpe zintuigen.

The shiba

Samen is beter dan alleen. Daarom werk ik graag nauw samen  om de Shiba in alle opzichten m.b.t. de gezondheid en uiterlijke kenmerken waar verbeteren en te behouden.

Hieronder kun je het een en ander teruglezen over de Shiba.
Bron: Rasstandaard van de
FCI - 30-10-2016.